Dieta przedszkolaków
Gdy trzyletnie dziecko stawia swoje pierwsze kroki w nowym miejscu, jakim jest przedszkole, jest przepełnione ciekawością świata, zafascynowane wszystkim tym, co się wokół niego dzieje, pragnie rozwijania kontaktów społecznych po przez zabawy z rówieśnikami, chce obcować już z innym osobami, osobami z poza kręgu swoich najbliższych. Po prostu przekracza pewien próg, na swojej drodze do dorosłości. Pragnie nowych bodźców płynących z otoczenia.
Poznawanie nowych rzeczy to poznawanie także nowych dań, odkrywanie nowych smaków. Gdy myślimy o żywieniu przedszkolaka zdajemy sobie sprawę, iż jest to żywienie zbiorowe. Wiemy, że czasami różnie ono wygląda i nie chodzi bynajmniej o skład posiłków przedszkolnych a raczej o chęć dzieci do pełnego ich spożywania na terenie przedszkola.
Szczęściarzami na pewno są rodzice, których dzieci nie stwarzają w tej kwestii żadnych problemów. Ustalony przez dietetyka jadłospis, dostępny zawsze do wiadomości rodziców, jest bardzo zbilansowanym menu. Znajdują się w nim zawsze sezonowe warzywa, mięso, nabiał, owoce.
Rola przedszkolnej kucharki polega na tym, aby z zaproponowanych dań uczynić takie smakowe cudeńka, które zasmakują nawet najbardziej wybrednym przedszkolankom.
autoklawy medyczne