Czy internet zastąpi kurs?

Czy internet zastąpi kurs?

Rozwiązaniem, które stanowi substytut tradycyjnego kursu gotowania jest kurs korespondencyjny, który odbywa się za pośrednictwem internetu. Zazwyczaj obok modułu teoretycznego obejmującego opisy dań, charakterystykę produktów i cenne porady zawiera on w sobie również moduł „praktyczny” i cudzysłów nie jest tutaj zastosowany przypadkowo. Mowa o nagraniach wideo, które pokazują kucharza w akcji – gdy wykonuje daną sekwencję czynności. Tym samym możemy sobie wizualizować pewne rzeczy i następnie odtwarzać je we własnym zakresie. Taka nowoczesna, elektroniczna forma kursu jest znakiem dzisiejszych czasów i nie powinno to być dla nas zaskoczenie. Praktycznie każdy typ wiedzy można dziś podać odbiorcy w formie wirtualnej, a możliwości platform e-learningu są w zasadzie nieograniczone.

Rzecz jasna rodzi się wiele pytań, głównie tych dotyczących efektywności takich zajęć. Na ile jesteśmy w stanie przyswoić wiedzę oraz umiejętności dotyczące gotowania, skoro naszym partnerem jest wyłącznie komputer? Sporo zależy od zakresu samodzielności ucznia. Im bardziej samodzielny, tym więcej wyniesie z kursu. Drugą możliwością jaką daje nam internet jest po prostu szukanie informacji i porad dotyczących gotowania na własną rękę – bez opierania się na opracowanym i zaplanowanym kursie. To również jest bardzo dobre rozwiązanie, które pozwala nam dobierać źródła wiedzy wedle własnych preferencji. Od nas zależy także tempo przyswajania informacji, bo możemy uczyć się gotowania zgodnie z własnym wewnętrznym rytmem.

aktywna tablica szkoły podstawowe
www.3deko.waw.pl